Bílá vrána 2016

OCENĚNÍ BÍLÁ VRÁNA JIŽ POTŘETÍ

V malebných prostorách Tereziánského sálu Břevnovského kláštera proběhlo 17. října 2016 slavnostní vyhlášení třetího ročníku Ocenění Bílá Vrána, které uděluje obecně prospěšná společnost yourchance, a to hned ve třech kategoriích. Udělování této ceny je součástí partnerského projektu společnosti yourchance a Nadace DRFG Začni správně.

Projekt se systematicky věnuje pomoci mladým lidem, kteří odcházejí z dětských domovů a pěstounské péče do běžného života. V kategorii „Mladý člověk“, kde je ocenění určeno mladým lidem, kteří prošli během svého života výchovou v dětském domově či pěstounskou péčí a překonali překážky spojené s integrací a následně uspěli, se stala držitelem čerstvě provdaná paní Petra Vosecká- Kočandrle, jejíž složitý životní příběh je plný vůle a odhodlání uspět a žít „normální“ život.

Mezi zaměstnavateli, kteří jsou ochotni a schopni věnovat svou energii, čas a znalosti práci s lidmi z ústavní výchovy, byla oceněna společnost MEDESA s.r.o., česká společnost obchodu a služeb sídlící v Poličce se zaměřením na technické vybavení laboratoří. Společnost zastupoval pan Otakar Klepárník, spoluvlastník firmy.

Ocenění „Poklad v srdci“, neboli ocenění pro ředitele či vychovatele z dětských domovů si odnesla paní Jindřiška Boháčková, vychovatelka z dětského domova Krnsko. V domově pracuje 18 let a své povolání vnímá jako poslání a možnost předávat životní zkušenosti těm, kteří se ne vždy svým vlastním přičiněním ocitli v mimo vlastní rodinu.

Vyhlášeno bylo i jedno speciální ocenění, a to za výjimečný celoživotní přínos a snahu měnit a modernizovat institucionální péči. Paní Jarmila Dolejšková, jejíž péčí prošel za více než třicetiletou praxi velký počet svěřenců, se vždy snažila, aby o ně bylo postaráno i po odchodu z dětského domova. Po odchodu do důchodu v 90. letech založila Klub přátel dětí DD, který pečuje o vzdělávání, zájmové aktivity a rozvoj dětí a mládeže z dětských domovů.

Celý program moderovaly a skleněná designová pírka z tvůrčí dílny společnosti Lastvit, předávaly zakladatelky yourchance o.p.s. Ing. Gabriela Křivánková a Jana Merunková. Postaráno bylo i o kulturní program, klavírní křídlo rozezněl mladý talentovaný muž Zdeněk Bartko, překrásný duet z Traviaty a árii z Fantoma opery zazpívali sourozenci Miro Bartoš a Bohunka Sommerová. Mladší diváky v publiku zvedl ze židlí rapper (a zároveň asistent pedagoga v DD Býchory Marek Rác s písní z vlastní tvorby o životě v dětském domově). Všichni vystupující za sebou mají osobní zkušenost se životem v dětském domově a jsou nepřehlédnutelnými důkazy talentu, pevné vůle a odhodláním jít za svým snem.

Gabriela Křivánková na závěr večera zdůraznila, že má smysl nastavovat veřejnosti zrcadlo a poukazovat na předsudky, které jako společnost stále vůči dětem z dětských domovů máme, protože jsou to stejní lidé se svými sny, cíli a ambicemi, jako kdokoliv z nás.

Partnery ocenění byly Nadace DRFGNadační fond AvastNadační fond LasvitMercedesBenz PrahaMarie Veronika WinklerováManpowerGroup s.r.o., cukrárna Hájek a Boušová, spol. s r.o.Atollon CS s.r.o.Federace dětských domovů ČReshop MotivačníKnihy.cz a Břevnovský klášter.

Mediálními partnery jsou Český rozhlasLuxus.czNeziskovky.cz a časopis Zámeček.

Foto: archiv Mirek Lepeška

Kontakt pro media: Gabriela Křivánková, gabina@yourchance.cz, 777 975 337