Začni správně tábořil ve Škrdlovicích

Dvacet mladých lidí, kteří žijí v dětských domovech nebo jimi v dřívějšku prošli, se v červenci setkali na každoročním letním táboře projektu Začni správně společnosti yourchance, tentokrát s podtitulem Život je (ne)dobrodružství. Letos se mlaďoši a koordinátoři projektu z celé republiky vydali do Škrdlovic u Žďáru nad Sázavou. Kromě jiných zážitků se mladí dozvěděli, jaké jsou nástrahy, úskalí, ale i radosti a novoty v samostatném životě. Zjistili, jak lze řešit nové situace a události v každodenním životě a kde posbírat kuráž a chuť. Hlavními partnery projektu Začni správně jsou společnost CTP, Nadace DRFG a KB Nadace Jistota.

První dopoledne tábora odstartovala byrokratická olympiáda. „Mlaďoši si vyzkoušeli, co je může potkat na úřadech a poznali, že musí oplývat notnou dávkou trpělivosti, aby vyřídili vše, co potřebují,“ popsala program metodička projektu Míša Škorničková. Podívaná to byla opravdu komická. Na třech stanovištích si úřednice lakovaly nehty, pily kávu nebo obsluhovaly mlaďochy z odpadkového kontejneru. „Myslela jsem, že mě to čekání ve frontě zničí,“ popsala své pocity sedmnáctiletá Erika z Kašperských hor. Podobně na tom byli i ostatní žadatelé o bydlení. „Už jsem se modlil, abych měl všechny razítka,“ usmívá se osmnáctiletý Lukáš z Prahy.

Svou roli si naopak užívali koordinátoři, kteří měli za úkol celý proces extrémně komplikovat. „Pokud se nedostali s razítkem z podatelny zpátky k nám do půl hodiny, museli se vracet zase na podatelnu. Jenže to víte, my tady s kolegyní měly skutečně velkou frontu a spoustu práce, a tak jsme nemohly zajistit, že všechny odbavíme včas,“ popisuje s nadsázkou koordinátorka pro jižní Čechy a Vysočinu Iva Longinová. Nakonec vše dobře dopadlo a každý žadatel o bydlení si úspěšně sehnal veškerá potřebná potvrzení. Odměnou všem byl oběd a zasloužený polední klid, po kterém následovala trocha kutilství – výroba hmyzích domečků nebo domácí zubní pasty.

Program celého tábora pomáhá s přípravou mladých lidí na odchod z dětských domovů a zábavnou formou jim představuje úskalí, se kterými se mohou v průběhu svého osamostatňování setkat. „Já už žiji několik let mimo domov a popravdě řečeno, většinu problémů a obtíží, co jsem po odchodu absolvovala, jsem si ani neuměla představit. V domově je vše tak nějak samozřejmé, ale venku nemáte nic jisté. Jsem ráda za projekt Začni správně a za to, že existuje někdo, kdo s odchodem mladým pomůže,“ uzavírá téma dvaadvacetiletá Maruška z Domažlic.